Slovenski baletni portal

med

APOLLON MUSAGÈTE / OEDIPUS REX

Ansambel I Izvajalec I Organizator

Balet SNG Opera in balet Ljubljana
Balet SNG Opera in balet Ljubljana

Datum

05. Okt. 2021
Pretekli dogodek!

Ob

19:30 - 21:30

Prizorišče

SNG Opera in balet Ljubljana
  • Balet / operatorij
  • premiera: 30. 9. 2021

METAMORFOZA RESNICE

Otvoritvena predstava sezone 2021/2022 bo izvedena v sodelovanju in prepletanju vseh ansamblov našega gledališča, kar je osnova za izostren glasbeno-scenski kontrast idejne zasnove postavitve.

Izjemni deli ruskega skladatelja Igorja Stravinskega spadata v skladateljevo klasicistično obdobje. Nastali sta eno za drugim, a sta v vsebinskem in kompozicijskem pogledu pravo nasprotje; Stravinskega začutimo kot pravega kompozicijskega kameleona.

Mirno in meditativno pa tudi lahkotno plesno vzdušje baleta Apollon Musagète bo pričaral baletni ansambel, ki si bo odrski prostor delil z večjim godalnim korpusom našega orkestra. Zgodba bogov v velikem scenskem oratoriju Oedipus rex nas bo, brez običajnega odmora, prestavila v milje človeka in odprla vprašanja o njegovem večnem prekletstvu in trpljenju ter usodnosti preroških napovedi. Avtorji se bodo v idejnem smislu osredotočili predvsem na človekovo ujetost v usodo, ki jo krojijo bogovi. Ne glede na to, kako močno si želi, da bi se odrešil trpljenja, se človek vedno znova ujame v usodno zanko, vse dokler ne doživi notranje katarze in spozna prave resnice. Cocteaujev mojstrski libreto, ki bo dramaturško povezan z njegovim delom La machine infernale, bo nagovarjal občinstvo v samem bistvu, v točki, kjer je notranji konflikt protagonistov preslikava tesnobe v trenutku naše sedanjosti. Izjemno stvaritev Stravinskega bodo glasbeno in scensko poustvarili orkester, solisti, okrepljen moški zbor in baletni ansambel.

Dirigent Aleksandar Marković
Režiser in scenograf Rocc
Koreograf Renato Zanella

Dogodek je na sporedu čez:

The event is finished.