Slovenski baletni portal

med

Uredništvo

NATAŠA BERCE

Glavna urednica

Baletna plesalka in pedagoginja. Dramaturginja, kritičarka in publicistka.

Veseli me, da se končno vzpostavlja prostor ne zgolj za nujno vrednotenje baletnih uprizoritev, temveč tudi za prepotrebno refleksijo baletne umetnosti v času in prostoru. Nobena umetniška zvrst ne vznikne sama na sebi, pač pa se na družbo, v kateri nastaja, odziva ali pa predvideva njene premike. Tako tudi baletna umetnost – kljub arhaičnosti in tendenci k poustvarjanju – vendarle zaznava tudi sedanjost, jo vnaša v svoj vokabular in poskuša najti nove odvode baletnega koda. Vse to se bomo trudili razbirati, posvečali se bomo tako analizi zgodovinskih premikov kot tudi zaznavi sodobnih fenomenov. Zaenkrat zaganjamo pilotsko verzijo, ki jo bomo še dopolnjevali z vsebinamiSčasoma bomo poskušali pridobiti tudi večje število piscev, da bomo lahko vstopili v baletno umetnost z različnih perspektiv.

TOMAŽ RODE

Urednik

Baletni plesalec, koreograf. Predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije.

Spletna stran ali platforma BALET med VRSTICAMI je nastala na podlagi potrebe po podatkovni bazi, ki nudi vpogled v celotno baletno dogajanje na slovenskih tleh, pa tudi zaradi pomanjkanja strokovnih baletnih tekstov, baletne kritike itd. v našem kulturnem prostoru. Platforma BALET med VRSTICAMI je bila objavljena 16. februarja 2019. BALET med VRSTICAMI objavlja izvirna avtorska besedila – kritike, eseje in strokovna mnenja – o baletnih predstavah, ki v povezavi s celovitim baletnim dogajanjem v slovenskem kulturnem prostoru ustvarjajo pregledno in dostopno bazo podatkov, vezanih na balet. Na spletni strani se nahaja tudi NOVIČNIK, ki daje vpogled v aktualno dogajanje in v seznam baletnih predstav pri nas. Platforma bo v prihodnje nadgrajena z objavami intervjujev z uglednimi domačimi in gostujočimi plesnimi umetniki, s seznamom strokovne literature, nudila pa bo tudi oglede krajših videoposnetkov. Ker umetnost ne ustvarja zgolj za strokovne poznavalce, pač pa za najširši krog prebivalcev Slovenije, so ob strokovnih pogledih, mnenjih in kritikah, vezanih na baletno dogajanje in razvoj baletne in plesne umetnosti pri nas, zanimiva tudi mnenja ljubiteljev in občasnih obiskovalcev baletnih in plesnih dogodkov, ki pripomorejo k izmenjavi različnih pogledov in okusov, iz njih pa lahko razberemo, kakšnih baletnih dogodkov si želijo. Prepričani smo, da se bo platforma BALET med VRSTICAMI kar najbolje odzivala na potrebe stroke, kot tudi drugih poznavalcev in ljubiteljev baletne umetnosti.

Avtorji tekstov

ALENA MEDIČ

Baletna plesalka, koreografinja in pedagoginja. Poleg plesnega udejstvovanja je zaključila tudi študij dramaturgije na Agrft.

MAŠA RADI BUH

Sociologinja in kritičarka scenskih umetnosti, s posebno afiniteto do sodobnega plesa in baleta, ki ju je nekoč tudi plesala.

PIA BREZAVŠČEK

Filozofinja in kritičarka, sourednica Neodvisnih in Maske.

BENJAMIN VIRC

Muzikolg. Deluje kot urednik, publicist in dramaturg. Doktorski študent muzikologije.

NATAŠA JELIĆ

Univerzitetna profesorica ruskega in angleškega jezika, prevajalka in novinarka, ki se ji je balet in ples zasidral v DNK že v otroštvu in ji neizmerno polepšal tako zasebno, kot profesionalno življenje.

LARA EKAR GRLJ

Filozofinja in baletna plesalka. Deluje kot publicistka, pedagoginja in koreografinja.

JAKOB RIBIČ

Mladi raziskovalec UL AGRFT, publicist, soustvarjalec oddaje Teritorij teatra na Radiu študent.

TOMAŽ GOLUB

Baletni plesalec in koreograf.
Ljubitelj zgodovine umetnosti in mode, šivanja ter književnosti.

prof. OLIVERA ILIĆ

Dolgoletna baletna solistka v Operi in baletu SNG Maribor in profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

SELMA DEDIĆ

Študentka 2. letnika Višje baletne šole na KGBL.

Sodelavci

TATJANA AŽMAN

Dramaturginja, predstavnica ITI International

Lektorat

POLONA BARTOL

Lektorica

Lastnik in sofinancer

Lastnik spletnega portala:

Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Župančičeva 1, 1000 Ljubljana; Matična številka: 5248981000

Sofinancer spletnega portala:

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

© Copyright

Vsi objavljeni teksti kot tudi fotografije na tej spletni strani so avtorska dela. Njihov prenos na druge aplikacije ali v druge tiskane medije ni dovoljen brez pisnega dovoljenja redakcije spletne strani in hkrati avtorja teksta. 

Prenos in javna uporaba vsebine

Prenos vsebine, objavljene na spletnem portalu baletniportal.si je dovoljen izključno ob pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj lastnika, uredništva in avtorja na naslednji način: naslov, podnaslov in tekst morajo biti ob navedbi izvora prenešeni v celoti, celotnemu tekstu pa je potrebno dodati povezavo do izvornega spletnega naslova, na katerem je tekst objavljen.