Slovenski baletni portal

med

01-GISELLE-LJ-BANNER-2023

Premiera baleta Giselle v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana v Cankarjevem domu

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so 12. januarja 2023 premierno uprizorili romantični balet Giselle na glasbo francoskega skladatelja Adolpha Adama.

Predstava je nastala v koprodukciji SNG-ja Opera in balet Ljubljana ter CD, kjer bo na sporedu do 28. januarja. Koreografijo je pripravil španski plesalec Jose Carlos Martinez.

Martinez, nekdanji prvak Pariškega baleta, ki ga od nedavnega tudi umetniško vodi, si je predstavo zamislil kot klasično postavitev s sodobnejšim pridihom. “V koreografskem smislu delam s klasičnimi koraki, bo pa balet povsem fluiden, tekoč, čustven. Najpomembnejša v njem bodo čustva, ki jih bo najprej občutilo občinstvo,” je napovedal.

Scenograf in kostumograf je Inaki Cobos Guerrero, ki je izbral je tradicionalen pristop, pri čemer kostumi poudarjajo razliko med plemiškimi in kmečkimi liki, scena pa vsebuje tudi atmosfero lebdenja.

V naslovni vlogi je plesala prvakinja sanktpeterburškega Mariinskega baleta Anastasija Matvienko, ob njej v vlogi princa Albrechta solist ljubljanskega baleta Kenta Yamamoto. V vlogi Giselle plešejo še Chie Kato, Marin Ino in Nina Noč, kot princi pa Filip Jurič, Filippo Jorio in Yujin Muraishi.