Slovenski baletni portal

med

DOKTOR ŽIVAGO

Ansambel I Izvajalec I Organizator

Balet SNG Opera in balet Ljubljana
Balet SNG Opera in balet Ljubljana

Datum

23. Feb. 2019
Pretekli dogodek!

Ob

19:30 - 22:00

Prizorišče

SNG Opera in balet Ljubljana

Dramski balet


Doktor Živago, ena od najlepših in najpretresljivejših ljubezenskih zgodb v svetu umetnosti, je roman ruskega pisatelja Borisa Pasternaka, ki je leta 1958 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Izredno osebna in filozofska pripoved govori tudi o vidikih sistema in vplivih revolucije na razvrednotenje posameznika, kar seveda ni ugajalo oblastem takratne Sovjetske zveze. Zavoljo velikega pritiska nanj se je moral pisatelj prestižni nagradi odpovedati.

Nato je bil Živago dolga leta doma nezaželen in pravo veljavo so mu omogočile šele družbene spremembe v devetdesetih letih. Medtem pa je roman na Zahodu postal velika uspešnica, prevedena v številne jezike. V znameniti britansko-ameriški filmski različici, v režiji Davida Leana iz leta 1965, je izpostavljena intimna ljubezenska zgodba med doktorjem Živagom in Laro, ki je »okužila« gledalce in filmski svet (film je prejel pet oskarjev in pet zlatih globusov) ter postala klasika. Nedavno je na Broadwayu doživela krst ameriška izvedba istoimenskega muzikala, ki je pred tem uspešno polnil dvorane v Avstraliji in na Švedskem, vse več je ekranizacij. Baletne poustvaritve do sedaj še ni bilo, in tako na našem odru prvič obujamo znamenito sago kot dramski balet, ki svojo snov črpa predvsem iz ljubezenske zgodbe in vprašanja osebne svobode.

Posegli smo po glasbi Dmitrija Šostakoviča, ruskega skladatelja in pianista, velike figure glasbenega sveta 20. stoletja, ki je ustvarjal po obdobju Prokofjeva in Stravinskega in v svoji glasbi združeval mešanico stilov (neoklasika, postromantika). Njegovo veličastno glasbo, ki je človeštvo spodbudila k razmišljanju o vprašanjih humanizma, smo dopolnili še z vznemirljivimi deli drugih, prav tako sila samosvojih skladateljev Rahmaninova, Mjaskovskega, Vasksa in Šnitkeja. Nastala je glasba, polna ostrih kontrastov pa tudi groteske. Ustvarjalca predstave bosta zelo znana baletna umetnika, brata Jiři in Oto Bubeniček, ki sta svoji karieri dopolnila v hamburškem Baletu Johna Neumeierja ter v baletu Semperjeve opere v Dresdnu, danes pa se lahko pohvalita kot avtorja izjemno uspešnih predstav na uglednih plesnih odrih. Orkestru tokrat dirigira maestro Marko Gašperšič.

Dogodek je na sporedu čez:

The event is finished.