Slovenski baletni portal

med

DAMA S KAMELIJAMI – balet v dveh dejanjih in osmih slikah

Datum

07. Avg. 2024

Ob

21:00 - 23:00

Prizorišče

Avditorij Portorož - Amfiteater
Senčna pot 8 A

Dama s kamelijami, balet, ki je bil premielno uprizorjen na Poletnem festival Piran leta 2017, se vrača na piranski oder tudi v letu 2018. Zgodba, ki sledi romanu Alexandra Dumasa – sina je adaptirana v intimistično baletno predstavo.
Strasti so razgaljene. Trenutna in slepa ljubezen dvajsetletnega mladeniča in plemenitost junakinje. Svetovno znana zgodba, ki je skozi stoletja postala gledališka, baletna, operna in filmska uspešnica, ni prikazana kot projekcija, pač pa kot spomin iz notranjega časa protagonista, kot intimistična drama.

Glasba Giuseppe Verdi & Giaccomo Puccini

Koreografija & scena & kostumi Tomaž Rode

Baletni mojster Anton Bogov

Baletni mojster za baletni zbor Aleks Theo Šišernik

Luč Aleksander Pešec

Inšpicient Matjaž Marin

Premiera 25. julij 2017, Tartinijev trg Piran

 

Zasedba vlog

Margherita Gauthier Gvendolin Nagy
Armando Duval Alfie Pierce
Monseigneur Duval, njegov oče Jernej Kalan
Madame Duvernoy Naia Dobrota (Nuša Gujt)
Plesis Oleg Karatsev
Olympe Iza Fašun
Grof Perregaux Aleksander Trenevski
Agenor, doktor N.N.
Nanine, sobarica Lu Dornik
Sestra Armanda Duvala Manca Strmčnik
Njen zaročenec N.N.
Kurtizane Greta Hrestak, Alja Kapun, Tiana Dolenc, Rua Melek Kadribašić, Nuška Gujt, Pia Capl Škrinjar, Janja Šinkovec, Klara Strmčnik, Manca Strmčnik, Lana Druškovič, Ilaria Bavaro, Lara Markovič
Gospodje Aleksander Trenevski, Fadei Volianskyi, Zsombor Orban, Ábel Tibor Tokai, Pál Késmárki

 

Vsebina

Prva slika – prolog k drugi sliki

Margherita Gauthier je bolehna in brez denarja na robu preživetja prepuščena ulici. Na ulici. Nekega dne jo sreča znana pariška kurtizana Madame Duvernoy, ki ji ponudi dober zaslužek, če postane kurtizana. Margherita ponudbo sprejme in njeno eksistenčno stanje se kaj kmalu izboljša. Na ulici jo opazi mlad plemič Armand Duval, se vanjo zaljubi in jo od tedaj vsak večer opazuje na njeni poti h kurtizanskim zabavam. Plesis, dober Armandov prijatelj nekega dne povabi Armanda, da se z njim udeleži slavja, ki ga organizira Marhgerita, kar Armand z veseljem sprejme.

Druga slika

Salon pri Margheriti Gauthier v Parizu. Margherita prireja v svojem elegantnem salonu slavje, ki se ga v množici gostov udeleži tudi Armando Duval. Na slavju se mu po dolgem času le ponudi priložnost, da se ji predstavi. Med tem, ko se gostje zabavajo, grof Perregaux izpove ljubezen Margheriti, a ga ta zavrne. Užaljeni Baron kasneje zavrne Margheritino prošnjo, da nazdravi gostom. Margherita brez pomislekov za zdravljico zaprosi Armanda. Margherito na višku zabave prevzame slabost, zato goste zaprosi, da odidejo v sosednji salon in jo pustijo samo, da si opomore. Med tem, ko se gostje zabavajo v sosednjm prostoru, Armand izrabi možnost in Margheriti prizna svojo naklonjenost. Margherita se mu sprva posmehuje, ko pa spozna, da je Armandova ljubezen iskrena, pa spozna, da tudi sama ni ravnosušna. Zabave je konev in med odhajanjem gostov Margherita v slovo Armandu pokloni belo kamelijo z namenom, da ji jo vrne preden oveni. Margherita ostane sama. Utrujena od slavja in slabosti zaspi. V sanjah se pojavi Armand, ki ji vrne neovenelo belo kamelijo. Margherita spozna, da je Armand v njej prebudil ljubezenska čustva. 

Tretja slika

Margherita se zaradi ljubezni do Armanda odreče kurtizanskega življenja in se odloči za skupno življenje z Armandom. Za njeno preteklost pa izve zaročenec Armandove sestre, zaradi česar razdre zaroko. Oče Duval se napoti k Margheriti in Armandu z namenom, da reši čast svoje družine. 

Četrta slika

Margherita in Armand živita v hiši na podeželju, daleč od prejšnjega sveta, le za svojo ljubezen. Armand od sobarice Nanine izve, da Margherita zastavlja svoje premoženje zavoljo dragega življenja na deželi, zato odhiti v Pariz, da bi to uredil. Margherito obišče zdaj prijateljica Madame Duvernoy z namenom, da jo povabi na zabavo, vendar jo Margherita odločno zavrne in ji razkrije svojo ljubezen do Armanda. Medtem, ko Margherita ostane sama, jo obišče Armandov oče, Monsigneur Duval in od nje zahteva, da zavoljo časti Duvalove družine zapusti Armanda. Čeprav mu Margherita pove, da se je v celoti in za vselej odrekla svojemu nekdanjemu življenju, oče vztraja. Margherito gane njegova prošnja, zato navkljub brezmejni ljubezni do Armanda privoli v ločitev. Odloči se, da mu ne razkrije pravega vzroka. Ko se Armand vrne, jo najde pri pisanju pisma, iz katerega izve, da ga Margherita zapušča z namenom, da bi se vrnila v kurtizansko življenje. Obupanega Armanda obišče oče in ga prosi, da se vrne domov. Armand na Margheritini mizi najde vabilo na zabavo pri Madame Duvernoy in jezen odhiti z namenom, da se maščuje Margheriti. 

Peta slika

Monsigneur Duval se sreča z nekdanjim zaročencem svoje hčerke in mu razloži, da je uspel družini vrniti čast in ugled, zato ta obnovi zaroko. Margherito obišče Grof Perregaux, ki je izvedel za njeno ločitev od Armanda, zato jo prosi za roko. Obupana Margherita pristane na zaroko in sprejme grofov zaročni prstan z nameno, da je ne bi premagala skušnjava ob ponovnem srečanju z Armandom.

Šesta slika

Zabave pri Madame Duvernoy se udeleži polno gostov. Ko je slavje na višku pride tudi Armand. Na vprašanje, kje ima Margherito odvrne, da mu zanjo ni več mar, zato raje s prijatelji poizkusi srečo v kartah. Z grofom Perregauxom prispe na zabavo tudi Margherita, ki nosi rdečo kamelijo. Pri igri s kartami Armand stalno dobiva, zato nesramno poziva Margherito, da se vrne z njim na deželo, češ da ima sedaj dovolj denarja za skupno življenje. Igri se pridruži tudi grof Perregaux. Ko se vsa druščina nameni v drugi prostor, Margherite skrivaj pozove Armanda, da se srečata na samem. Prosi ga, naj zapusti zabavo. Armand na njeni roki vidi zaročni prstan, zato od ljubosumja, vpričo vse družbe, Margherito surovo užali in ji priigrani denar vrže pred noge. Svojega nečastnega dejanja se zave šele ob očetovem svarilu. Ko ga grof Perregaux povabi na dvoboj se Armand skesa in osramoščen s strani družbe zapusti zabavo.

Sedma slika

V dvoboju Armand rani barona Perregauxa. Monsigneur Duval obišče svojega sina Armanda in mu razkrije resnico, zakaj ga je Margherita zapustila. Armand odhiti k bolni Margheriti v Pariz.

Osma slika

Burno življenje in dolga zavratna bolezen sta Margheritino zdravje do kraja oslabili. Doktor Agenor ji prisodi le še nekaj ur življenja. Sama in zapuščena prebira pismo Armandovega očeta, v katerem jo ta obvešča, da je Armandu razodel vso resnico. Armand prihiti k Margheriti v zadnjih trenutkih njenega življenja. Še zadnjič si zpovesta ljubezen, nato Margherita izdihne v njegovem objemu.

Dogodek je na sporedu čez:

 • 00

  dni

 • 00

  ur

 • 00

  minut

 • 00

  sekund