Slovenski baletni portal

med

BOLERO – baletni večer Edwarda Cluga in Renata Zanelle

Ansambel I Izvajalec I Organizator

Balet SNG Opera in balet Ljubljana
Balet SNG Opera in balet Ljubljana

Datum

23. Nov. 2023
Pretekli dogodek!

Ob

19:30 - 22:00

Prizorišče

SNG Opera in balet Ljubljana

Bolero

Balet koreografa Renata Zanelle

Maurice Ravel je svoje najbolj znamenito delo, Bolero, napisal po naročilu ruske balerine Ide Rubinstein. Premierno so ga z velikim uspehom izvedli v pariški Operi leta 1928, plesnemu svetu pa je najbolj poznan v interpretaciji Maurica Béjarta iz leta 1961. Številnim koreografom, ki so ustvarjali na to kompozicijo iz ene same stopnjujoče se teme, se pridružuje tudi Renato Zanella. Njegova interpretacija črpa iz osnovne Ravelove zamisli o večnem glasbenem boju za prevlado med ritmom (močjo) in melodijo (lepoto), ki jo Zanella podčrtuje z mislijo, da razum (melodija, lepota) v spopadu s silo moči zmaga le redkokdaj.

Ssss…

Balet koreografa Edwarda Cluga na glasbo Frédérica Chopina

»Bodite tiho,« nam s svojo zgovorno koreografijo Ssss… na glasbo Frédérica Chopina šepeta Edward Clug. Njegov »ššš« pa ne zareže kot ukazovalni medmet »pst«, saj v njegovem primeru, s tremi pikami, ki mu sledijo, ostaja docela odprt …

Obredje (Sacre)

Balet koreografa Renata Zanelle na glasbo Igorja Stravinskega (aranžma Jonathan McPhee)

Igorja Stravinskega poznamo kot revolucionarnega skladatelja, ki je s svojim načinom komponiranja premikal meje glasbenega ustvarjanja. Baletna glasba Pomladno obredje (Le Sacre du printemps) se uvršča med poglavitne primere njegovega edinstvenega komponiranja. Koreografijo Renata Zanelle je navdihnila vojna v nekdanji Jugoslaviji in težki časi, ki so takrat zaznamovali vso Evropo.

Dogodek je na sporedu čez:

The event is finished.