Slovenski baletni portal

med

BANNER-HDU-2022

Gostovanje Madžarskega mladinskega baletnega ansambla Madžarske plesne univerze iz Budimpešte

Sinteza sodelovanja Društva baletnih umetnikov Slovenije z Madžarsko plesno univerzo iz Budimpešte (HDU) poteka že od leta 2010, ko so študenti največje in najpomembnejše madžarske baletno-izobraževalne ustanove nastopili v Gaudeamus baletnem koncertu, ki ga je takrat organiziralo Društvo baletnih umetnikov Slovenije.

V letu 2022 je Madžarski mladinski baletni ansambel v Sloveniji uprizoril dve predstavi, prvo 23. maja v Gledališču Park v Murski Soboti, drugo pa 24. maja v Veliki dvorani SNG Maribor. Slednja je bila tudi otvoritvena slovesnost letošnjega Mednarodnega baletnega in koreografskega tekmovanja TUTU.

Na obeh večerih so se študenti HDU v prvem delu predstavili v odlomkih iz klasičnih baletov Labodje jezero ter Raymonda, pa v raznih variacijah iz baletov Paquita, Giselle in Plamen Pariza ter v dveh sodobnih točkah, Jungle by night Roberta Bondare, ki je v Sloveniji doživela krstno uprizoritev ter Mask off v koreografiji študentke HDU, Dorottye Lengyel. V drugem delu večera so zaplesali znamenito koreografijo Roberta Northa z naslovom The Death and the Maiden (Smrt in dekle).

Kontinuirano sodelovanje med DBUS in HDU je bilo vzpostavljeno z namenom ne le vsakoletnih izmenjav, gostovanj, pač pa predvsem zato, da se omogoči domačim baletno-izobraževalnim ustanovam in njih učiteljem tudi vpogled v delo ene najvidnejših evropskih baletno-izobraževalnih inštitucij in danes edine z univerzitetnim učnim programom za baletne plesalce. Resnici na ljubo pa se je izkazalo, da je v domačem krogu sila malo učiteljev, ki bi jih takšna primerjava sploh zanimala. Razloge za to prepuščamo tistim učiteljem baleta, ki večera Madžarske baletne univerze iz Budimpešte niso obiskali. Kakorkoli, sodelovanje Društva baletnih umetnikov Slovenije z Madžarsko baletno univerzo (HDU) iz Budimpešte je obrodilo sadove, saj je v letih sodelovanja kar nekaj slovenskih baletnih plesalcev študij baleta zaključilo prav na HDU, nekaj pa se jih na HDU še vedno izobražuje.