Slovenski baletni portal

med

DOLINAR-BANNER2

Prva oddaja: 26. marec 2021

Baletni premisleki in pomisleki

DANICA DOLINAR

Pogovor z Danico Dolinar, nekdanjo glavno urednico Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija, muzikologinjo, ki je svoje življenje posvetila raziskovanju baletne umetnosti. Pogovor je vodila Tatjana Ažman.
Pogovor je potekal online v živo.

Play Video

Danica Dolinar

Glasba je že od rane mladosti spremljevalka na življenjski poti Danice Dolinar. Štirinajst let je pela v zborih RTV Slovenija in kot solistka posnela več plošč –  tudi Kekčevo pesem. Sodelovala je v radijskih in televizijskih glasbenih in igranih otroških in mladinskih oddajah, filmih ter v opernih predstavah ljubljanske operno baletne hiše.

Po gimnaziji in srednji šoli študija klavirja je študirala muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani in diplomirala z raziskovalno nalogo Slovenska baletna glasba v prvi polovici 20. stoletja, ki vključuje tudi bibliografijo slovenskega baleta.

V drugem letniku študija je začela honorarno sodelovati v Uredništvu za resno glasbo in balet Televizije Slovenija kot scenaristka in področna urednica oddaj o glasbenem in plesnem ljudskem izročilu ter baletu. Od leta 1979 je bila na Televiziji Slovenija redno zaposlena kot urednica, scenaristka in (ko)režiserka oddaj resne glasbe, baleta, opere in ljudskega izročila ter kot selektorica za nakup glasbenih in plesno-baletnih oddaj tuje proizvodnje, od leta 2001 do upokojitve 1.2.2021 pa je bila tudi urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj.

Bila je članica mednarodne ekspertne skupine za glasbo in ples pri EBU ( European broadcasting Union ), članica «steering group« ( nadzornega odbora)  za  mednarodni evrovizijski tekmovanji Evrovizijski mladi glasbeniki in Evrovizijski mladi plesalci, članica IMZ  ( International Music and media Center ) s sedežem na Dunaju in ostaja njegova ambasadorka za Slovenijo.

Ob uredniškem in ustvarjalnem delu raziskuje slovensko in svetovno baletno zgodovino.

Sodelovala je v uredniškem odboru in je ena od piscev knjige Nekdanje svečanosti, prispevki za monografijo Pie in Pina Mlakarja.

Je avtorica in urednica mnogih dokumentarnih filmov in serij z glasbenega in baletnega področja, tv baletov in TV oper ter ljudskega glasbenega in plesnega izročila, za katere je prejela

nagrade na mednarodnih televizijskih festivalih ( Raduga v Moskvi, Zlata Praga v Pragi, Zlata harfa v Dublinu, Prix Italia, Dance Screen v Londonu, Video Dance v Parizu, nominacija za Emmy Award v Berlinu).

Povabljena je bila v mnoge mednarodne žirije za glasbene in plesne in baletne tv programe ( tudi Emmy Awards, Zlata Praga, Prix Italia, Zlata harfa, Raduga).

Kot urednica in izvršna producentka je sodelovala pri mednarodnih koprodukcijskih projektih, med drugimi tudi  pri tv baletih Romeo in Julija ter Don Kihotove sanje koreografinje Birgit Cullberg, pri tv baletu Dreyfus J’Accuse koreografa Borisa Eifmanna, plesnem video dance projektu European Dance Project in pri mednarodnih evrovizijskih koprodukcijah –  med njimi tudi The New European Songbook – Sheakespeare in The New European Songbook – Beethoven 2020, Evrovizijski mladi plesalci, Evrovizijski mladi glasbeniki in Evrovizijski zbor leta.

Že vrsto let sodeluje kot članica, predsednica ali podpredsednica v strokovnem svetu SNG Opera in balet Ljubljana.

Je avtorica razstave 100 let slovenskega baleta.