Slovenski baletni portal

med

BANNER-MERCEDES-DOBRŠEK

POSLOVILA SE JE MERCEDES DOBRŠEK

(21. 6. 1925 – 18. 1. 2021)

V ponedeljek, 18. januarja letos se je poslovila trenutno naša najstarejša baletna plesalka Mercedes Dobršek.

V ljubljanski baletni ansambel se je vključila leta 1942, kjer je dobivala prvo znanje pri Petru Golovinu. Z ustanovitvijo Operne baletne  šole leta 1944, je bila med prvimi učenkami skupaj s Tatjano Remškar, Majdo Škerjanc, Lidijo Lipovž in nekaterimi drugimi plesalkami.  Po poroki z basistom Friderikom Lupšo (1908-1986) je privzela  njegov priimek.

Plesala je v številnih baletih, operah in prva leta tudi v operetah. Izkazala se je pa tudi v nekaj solističnih vlogah – Slovanskih plesih Dvořaka, Igri kart Stravinskega, Ohridski legendi Stevana Hristića in v Pepelki Sergeja Prokofjeva.

Leta1961 je odšla na Srednjo baletno šolo v Ljubljani, kjer se je posvetila pedagoškemu delu kot predavateljica klasičnega baleta in karakternih plesov. Tam je začela tudi s koreografijami, predvsem ob vsakoletnih produkcijah. Ob jubileju ljubljanskega Baleta, leta 1970, je bila za svoje delo v baletu odlikovana z Redom dela s srebrnimi žarki.

Tisti, ki se je še spominjajo kot plesalke, predvsem pa njeni številni učenci, jo bodo gotovo ohranili v najlepšem spominu.                                                        

Henrik Neubauer