Slovenski baletni portal

med

CLUG-BANNER

KOREOGRAF EDWARD CLUG PREDLAGAN ZA DRŽAVLJANA EVROPE

Dr. Milan Brglez je 14. aprila 2021 za nagrado Državljan Evrope predlagal baletnika, koreografa in umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor Edwarda Cluga, so sporočili iz pisarne dr. Brgleza. Brglez je poudaril, da bi Evropski parlament s podelitvijo nagrade Državljan Evrope Edwardu Clugu “utrdil sporočilo prijateljstva med narodi in državami. Edward Clug je umetnik, ki odseva povezano in brezmejno Evropo, Evropo ljudi in medkulturnega dialoga. Edward Clug s svojim predanim delom kljubuje aktualni pandemiji in dokazuje, da danes ni v krizi kultura, temveč odnos države in družbe do kulture, kar moramo spremeniti”.

Edward Clug je v treh desetletjih svojega ustvarjanja s svojimi projekti in mednarodnimi gostovanji spletel tesne vezi med slovenskimi in evropskimi umetniki in kulturnimi ustanovami ter prispeval k evropskemu povezovanju na kulturnem področju in evropski dimenziji mesta Maribor.

Nagrada Državljan Evrope – nagrada za izjemne dosežke se podeljuje za posebne dosežke na področjih projektov, ki spodbujajo boljše medsebojno razumevanje in tesnejše povezovanje med državljani držav članic ali krepijo čezmejno ali transnacionalno sodelovanje znotraj Evropske unije. Od slovenskih umetnikov sta jo doslej prejela Boris Pahor in Drago Jančar.