Loading Dogodki

« VSI Dogodki

  • Dogodek je pretekli dogodek.

FALLING ANGELS

13. marca 2020 / 19:30 / 19:30 - 22:00

DOGODEK JE ODPOVEDAN ZARADI UKREPOV VEZANIH NA EPIDEMIJO KORONAVIRUSA SARS-CoV-2 (COVID-19)


Koreografija Alexander Ekman, Edward Clug, Jiři Kylián
Glasba Mikael Karlsson, Milko Lazar, Steve Reich

Premiera 6. marec 2020, Velika dvorana

Dih jemajoča virtuoznost triptiha v koreografiji Alexandra Ekmana, Edwarda Cluga in Jiřija Kyliána

Švedski koreograf Alexander Ekman je nedvomno eden izmed najzanimivejših koreografov svoje generacije, ki se z globoko prespraševanjem posveča predvsem bivanjskim simptomom današnjega človeka. S svojim neobičajnim smislom za humor in s številnimi elementi presenečenja se je v koreografiji Left Right Left Rightosredotočil na koncentracijo ter pomen pravočasnosti in ritma, pri tem pa je z menjavanjem zvočnih pejsažev ustvaril unikatno študijo človeškega gibanja.

Podoben vtis ustvarja tudi koreografija Handman, ki jo je Edward Clug ustvaril za podmladek Nizozemskega plesnega gledališča (NDT 2). Glasba repetitivnih struktur Milka Lazarja evocira dinamično plesno platformo, na kateri Clug izvede reinvencijo nekaterih figur in jih reaktivira skozi intenzivno delo rok. Humorna inovativnost in detajlna prečiščenost celotne gibalne konstelacije predstave sta Clugu prinesli nominacijo za prestižno koreografsko nagrado Benois de la danse v letu 2017.

V koreografiji Falling Angels, ki jo je Jiři Kylián leta 1989 ustvaril za Nizozemsko plesno gledališče, je avtor uporabil minimalistično glasbo Steva Reicha, ki jo je ta ustvaril po lastnih vtisih ritualne glasbe iz Gane. Gibalne linije provokativne koreografije za osem plesalk so na več mestih “nalomljene” z ostrimi tolkalnimi gestami in zasuki, ki dajejo gibanju nepredvidljivo dinamiko, celotna fizična struktura nastopajočih pa tako kulminira v mogočno, skorajda kruto vizualno lepoto, ki gledalcu jemlje dih.

Podrobnosti

Datum:
13. marca 2020 / 19:30
Čas:
19:30 - 22:00
Kategorija dogodkov:

Organizator

SNG Maribor
Spletna stran:
www.sng-mb.si

Prizorišče

SNG Maribor
Slovenska ulica 27
Maribor, 2000 Slovenia
+ Google zemljevid
Spletna stran:
www.sng-mb.si